Bu qidalar istiyə daha asan dözməyə kömək edir

İsti hava orqanizm, xüsusən də həzm sistemi üçün əsl problem ola bilər. Allsport.az saytı xəbər verir ki, artan tərləmə səbəbindən bədən elektrolitləri itirir və yüksək hava temperaturu iştahı azaldır. Bədəni yaxşı vəziyyətdə saxlamaq və susuzlaşdırmanın qarşısını almaq üçün pəhrizi düzgün şəkildə tənzimləmək vacibdir.

Su – xüsusilə isti havalarda həyatın əsas mənbəyidir. İstidə orqanizmin işləməsini asanlaşdırmaq üçün susuzluq hissini gözləmədən gün ərzində kiçik hissələrdə su içmək lazımdır. Həmçinin yağlı qidaların həzm olunması uzun sürdüyü və orqanizmdə əlavə stress yaratdığı üçün onların istehlakını azaltmaq lazımdır. Bu, sonradan həddindən artıq istiləşməyə səbəb ola bilər.

İsti havalarda, məsələn, 2 dəfə çox yeməkdənsə, gündə 5-6 dəfə kiçik hissələrdə yemək daha yaxşıdır. Pəhriziniz üçün asan həzm olunan qidaları seçin: dənli bitkilər, şorbalar, yüngül salatlar. Artan tərləməyə səbəb ola biləcək qidaları, yəni ədviyyatlı qidalar, qəhvə və spirtli içkiləri istisna etmək məsləhətdir. Təbii ki, bunlarla yanaşı, idman və bədən tərbiyəsi ilə məşğul olmaq məqsədəuyğundur.

Yayda pəhrizinizə nə əlavə etmək lazımdır

Meyvə və giləmeyvə: banan, qarpız, qovun, çiyələk, moruq, albalı, üzüm – elektrolitlər, vitaminlər və antioksidantlarla zəngindir.

Tərəvəz və göyərti: xiyar, pomidor, kahı, ispanaq, balqabaq, badımcan – su, lif və minerallarla zəngindir.

Sıyıq: yulaf əzməsi, qarabaşaq yarması və düyü bütün gün bədənə enerji verən kompleks karbohidratların mənbəyidir.

Şorbalar: Okroşka, qazpaço, borş kimi soyuq şorbalar yüngül, qidalı və təravətləndiricidir.

Protein məhsulları: toyuq filesi, balıq, kəsmik – əzələ kütləsini saxlamaq üçün zəruri olan protein təmin edir.

Az yağlı süd məhsulları: kefir, qatıq, fermentləşdirilmiş bişmiş süd – bağırsaq sağlamlığı üçün zəruri olan kalsium və probiyotiklərlə zəngindir.

Həmin kateqoriyadan